US Fire Trucks

 

Eén van de bezigheden van de bosbrandweer is het in opdracht voeren van het beheer, het plegen van onderhoud en het uitvoering geven aan een demonstratieteam met twee bijzondere Amerikaanse ladderwagens: een Aerial en een Tiller. In de nabije toekomst wordt hier nog een pumper aan toegevoegd. De voertuigen zijn gestald in de brandweerkazerne van de bosbrandweer. De bosbrandweer mag de voertuigen gebruiken voor doeleinden tot promotie van de brandweer in de meest ruime zin. Per aanvraag wordt bekeken of deze binnen de doelstelling past.

 

Seagrave Tiller

 

Seagrave Tiller
De Seagrave “Tiller” wat “helmstok” betekent heeft een meesturende achteras welke door een extra chauffeur bedient wordt. De totale lengte van deze auto bedraagt 17 meter en is voorzien van een 450 PK sterke V8 Detroit tweetakt diesel motor , de auto is voorzien van een ladder van 30 meter. De auto heeft dienst gedaan bij de Aetna Hose Hook & ladder Co. in Newark in de staat Delaware tot april 2011. Dit is een unieke auto in Europa (zijn voorganger staat in een museum in Parijs),vandaar dat het een half jaar heeft geduurd alvorens er een kenteken voor is afgegeven.

Deze auto is door leden van de bosbrandweer van Newark Delaware naar Newark in New Jersey gereden vlakbij New York, en daar verscheept naar Hamburg en vandaar naar Nederland gereden. De auto is gestationeerd in de kazerne van de Bosbrandweer Noord – Nederland in Niebert Groningen.

 

Seagrave Aerial

 


De andere Seagrave “Aerial” is een Amerikaanse ladderwagen welke dienst heeft gedaan bij de MTFD, Middletown fire department in de staat New Jersey en heeft tot ongeveer 2002 dienst gedaan bij dit korps. Deze is uitgerust met een 380 PK sterke V6 Detroit tweetakt diesel motor en de lengte van de auto is 11 meter. De ladder is van hetzelfde type als de “Tiller” en is eveneens 30 meter lang in volledig uitgeschoven toestand.

Door het feit dat beide voertuigen zijn uitgerust met tweetakt dieselmotoren en daardoor dus tweemaal zoveel arbeidsslagen maken dan een viertaktmotor worden ze in Amerika wel “screaming Jimmy” genoemd. Beide auto’s zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak en kunnen redelijk snel accelereren.

 

Deze auto’s zijn niet meer in actieve dienst en worden uitsluitend voor display doeleinden gebruikt.