Wie zijn we

Geschiedenis

De Stichting Bosbrandweer Noord Nederland, zoals de volledige naam van de organisatie luidt, werd opgericht in 1972 met het oogmerk het wekken van interesse bij het publiek in het belang van de Brandweer in onze samenleving. Dit in combinatie met een duidelijke paraatheid bij (brandgevaarlijke) evenementen in natuurgebieden (padvinderskampen, motor-crossen, etc.). Thans ligt het zwaartepunt van de organisatie bij de volgende, seizoensgebonden, activiteiten. Gedurende voorjaar, zomer, en nazomer paraat voor bestrijding van bos-, heide- en veenbranden in natuurgebieden in Noord-Nederland.

’s Winters inzetbaar voor het verlenen van hulp bij isolatie van autosnelwegen ten gevolge van sneeuwduinen, teneinde vastgelopen voertuigen te bergen. De bosbrandweer heeft over het algemeen leden die ook werkzaam zijn bij gemeentelijke brandweerkorpsen in zijn regio.

Hield het korps zich in de aanloopfase voornamelijk bezig met het geven van demonstraties, gericht op het wekken van interesse bij het publiek in het belang van de Brandweer in onze samenleving, dit in combinatie met een duidelijke paraatheid bij (brandgevaarlijke) evenementen in natuurgebieden (padvinderskampen, motor-crossen, etc.), thans ligt het zwaartepunt van de organisatie bij de volgende, seizoensgebonden, activiteiten: Gedurende voorjaar, zomer, en nazomer paraat voor bestrijding van bos-, heide- en veenbranden in natuurgebieden in Noord-Nederland.

Het materieel van het korps was voor beide oogmerken zeer geschikt en kent het “verzorgingsgebied” in meer dan één opzicht zijn gelijke niet.

Op dat moment bestond het uit:

 • Twee tankautospuiten, merk REO, 6×6 aangedreven, tereinvaardige voertuigen met een watertank inhoud van 5.750 liter, voorzien van separaat pompaggregaat (VW-Industriemotor in combinatie met 16/8 LD-pomp).

Voertuiguitrusting:

 • 2 haspels volrubber slang, lang 60 meter, met bijbehorende pistolen, alsmede 240 m lagedruk 65 mm.
 • schoppen, vuurzwepen, motorkettingzaag, etc.
 • waterkanon met “waterwolk” mondstuk, ook te gebruiken voor schuim, automatisch diafragmerend, 500 – 1000 l/min.,
 • watervoerende en schuimvormende armaturen
 • diverse hulpverlenings- en bergingsdoeleinden

In verband met de (zelf-)bergingsdoeleinden is elk voertuig uitgerust met een voorbouwlier, mechanisch aangedreven, trekkracht 6 tf (60kN).

 • Drie landrovers: 2 stuks met wielbasis 88″ (2,25 m)
 • Commandowagens. 1 stuks met wielbasis 109″ (2,76)
 • Trekker, manschappen/materieelwagen.
 • 1 aanhangermotorspuit LD 16/8
 • 1 elektrisch aggregaat 220 V, 30 kVA, aangedreven door VW-Industriemotor, het geheel gemonteerd op aanhanger
 • diverse andere uitrustingsstukken, waaronder zelfstandige adembeschermingsapparatuur
 • vulstation voor persluchtflessen 200 bar
 • diverse werktuigen en gereedschappen voor onderhoud voertuigenpark en overig materieel.

De REO’s

6×6 aangedreven

Scouting

Vanaf 1972 is de bosbrandweer rond Pinksteren te vinden in het Noordelijk Pinksterkamp van Scouting.

De permanente aanwezigheid van de bosbrandweer waarborgt de brandveiligheid, waardoor de kampvuren en het primitieve uitgangspunt van scouting, koken op houtvuur, mogelijk is en blijft. Voor menig jonge scout is de aanwezigheid van het wagenpark een bezienswaardigheid en de bosbrandweer staat volop in de belangstelling.

De professionele opzet van het korps in combinatie met de uitstekende contacten in het werkgebied van de brandweer van Zoutkamp zorgt voor een geruisloze samenwerking indien inzet vereist is. De bosbrandweer is tijdens het kamp het vraagbaken op het terrein van preventie en risicobestrijding.

Noordelijk Pinksterkamp

Het grootste jaarlijks terugkerende scoutingkamp in Nederland en een van de grootste in Europa.

Tegenwoordig

Binnenkort meer.